DOMOV / BLOG / KAKO IZBRATI PRAVEGA KONJA - 3. DEL

KAKO IZBRATI PRAVEGA KONJA - 3. del

Preberite to, preden kupite svojega prvega konja – 3. del

Ogled konja: kaj delati in česa ne


Ko pokličete in povprašate o vseh konjih v oglasih, ki ste jih izbrali, preglejte zapise s svojim inštruktorjem in odstranite konje, ki jih vaš inštruktor ne odobri. Tu je nekaj nasvetov, kako izostriti svoje spretnosti in bonton pri nakupu konj.


1. Ne zanašajte se preveč na e-pošto - pogosto je hitreje poklicati in nato po e-pošti postavljati dolga vprašanja.
2. Ne začnite osebno klicati ali ogledovati konjev, dokler niste pripravljeni na nakup. Malo stvari je za prodajalca konjev bolj dražilnih kot lažni kupec.
3. Sploh se ne pozanimajte o konju, razen če obstaja možnost, da ga kupite.
4. Ne glejte konjev, katerih cena je večja od 20% v primerjavi z vašim proračunom za nakup konja, razen če imate utemeljen razlog, da verjamete, da se bo prodajalec dogovoril za ceno, ki bo ustrezala vašemu proračunu.
5. Ne poskušajte se pogajati o ceni, še preden konja sploh vidite. Počakajte, da konja temeljito preizkusite, nato se pogajajte.
6. Pokličite in se dogovorite za ogled konja ter bodite točni. Če boste zamudili ali boste morali odpovedati ali prestaviti sestanek, takoj pokličite lastnika. Pripraviti konja, da ga pokaže potencialnim kupcem, je lahko težko delo in lastnik si zasluži vašo vljudnost.
7. Poskrbite, da imate dobra navodila za lokacijo konja. GoogleMaps je lahko nekoliko nezanesljiv na podeželju, zato dobite natančna navodila od lastnika konja.
8. Vzemite lastnikovo številko mobilnega telefona, da boste lahko poklicali, če se boste izgubili.
9. Pustite doma prijatelje in družinske člane, tudi svoje otroke.
10. Ne pripeljite svojega psa, tudi če je na povodcu.
11. Poskrbite, da ste primerno oblečeni in obuti. Kavbojke (ali jahalne hlače) in škornji. S seboj morate imeti jahalno čelado. Zaradi varnosti nikoli ne nosite kratkih hlač, natikačev ali sandalov.
12. Poglejte okoli objekta. Opazujte, kaj je v smetnjakih (tube pomirjujoče paste?) in v kakšnem stanju so drugi konji.
13. Naj lastnik konja zajaha konja, preden ga zajahate vi. Če vam konj ni všeč, ko ga jaha lastnik, vam ni treba jahati.
14. Ne bojte se, da boste užalili lastnika, če se odločite, da konj ni primeren za vas. Takoj, ko ste prepričani v to, lahko lastnika preprosto vljudno obvestite, da se vam ne zdi primeren in se poslovite. Tako boste prihranili tako svoj kot lastnikov čas.
15. Če se vam zdi konj primeren, opravite naloge, omenjene v tem poglavju. Če teh nalog ne morete opraviti s tem konjem, je čas, da nadaljujete z iskanjem.
16. Ne uničite si pogajalske moči s tem, da se takoj prikažete s konjsko prikolico (vseeno boste želeli opraviti veterinarski pregled pred nakupom, rezultate katerega bo treba počakati).
17. S seboj vzemite fotoaparat ali vsaj telefon ter posnemite veliko fotografij in videoposnetkov.
18. Zapisujte si, kaj ste opazili, preden pozabite.
19. Naj vaš inštruktor pride osebno in pred nakupom odobri konja.
20. Z inštruktorjem se pogovorite ali je cena postavljena pošteno (in če ne, kaj bi bila poštena cena).
21. Poslušajte inštruktorja! Če on ali ona reče, da je konj neprimeren, bodite pripravljeni iti naprej, ne glede na to, kako lep je konj in koliko si ga želite.

Pogajanje o ceni
Ne pustite se prepričati prodajalcu, ki vas prepričuje, da je še nekdo zainteresiran za konja in ga pride jutri pogledat. Če drug kupec dejansko kupi tega konja, boste našli drugega. Svetovalcem, ki vas spremljajo, povejte, naj se s prodajalcem ne pogovarjajo o ceni ali proračunu za nakup konja. Prav tako vsem, ki vas spremljajo, svetujte, naj ne bodo preveč navdušeni nad konjem pred prodajalcem - shranite to razpravo za vožnjo domov. Prepričajte se, da kdorkoli, ki vas spremlja, vnaprej razume, da ne boste kupili nobenega konja, dokler ga vaš inštruktor ne odobri.
Ko najdete, po vašem mnenju, primernega konja, naj ga pride oceniti še vaš inštruktor. Pričakujte, da vam bo inštruktor zaračunal čas, ki ga porabi za ogled konj, ki jih želite kupiti. Iščete njegovo strokovno mnenje in to mnenje je vredno plačati. Ne pozabite vnaprej vprašati, koliko bo stala ta storitev, da ne bo presenečenj. Če vaš inštruktor ne odobri konja, ga ne kupujte, ne glede na to, kako zelo si ga želite - vaš inštruktor je usposobljen strokovnjak in zaupajte njegovemu mnenju.


Pričakujte, da se bo večina prodajalcev konj pogajala o zahtevani ceni. Podobno kot pri nakupu rabljenega avtomobila, je pripravljenost na pogajanje odvisna od tržnih razmer (kako verjetno je, da lahko konja hitro proda po polni ceni), koliko časa je konj naprodaj, prodajalčeva osebna finančna sredstva in do določene mere, koliko ste prodajalcu všeč in misli, da boste njegovemu konju zagotovili dober dom. Preden ponudite kakršnokoli ponudbo, vprašajte svojega inštruktorja, kakšna se mu zdi poštena cena. Če ima konj že na začetku pošteno ceno, se morda niti ne želite pogajati. Prodajalca ne želite žaliti s ponujanjem cene, ki je smešno nizka (več kot 20% nižja od tiste, ki jo zahtevajo). Če se prodajalec ne bo pogajal o ceni, se bo morda strinjal, da vam konja pripelje ali pa da zraven še zimsko odejo. Ponavadi konja prodajo skupaj z njegovo oglavko in povodcem.

Plačilo posrednika
Vaš inštruktor vam lahko zaračuna provizijo za vse konje, ki jih izbere za vas in je lahko poleg ali namesto kakršnih koli drugih honorarjev, ki jih zaračuna za iskanje konj namesto vas. Ne pozabite vnaprej vprašati, kolikšna bo provizija. Provizije za kupce običajno znašajo od 10 do 20% kupnine in jih običajno plačajo kupci. Upoštevajte, da lahko posamezna prodaja konja vključuje dve proviziji - eno prodajalčevemu posredniku (plača prodajalec) in drugo kupčevemu inštruktorju/posredniku (plača kupec).
Če vam inštruktor/posrednik ne želi zaračunati pomoči pri nakupu konja, razmislite o tem, da mu izročite simbolično zahvalo, na primer darilni bon v trgovini ali restavraciji, ali celo nekaj domačih piškotov.


NE kupujte konja brez veterinarske kontrole!
Ko vi in vaš inštruktor določite primernega konja, se dogovorite s prodajalcem, da konja pregleda veterinar. Izberite veterinarja, ki konja še ni videl (za priporočilo prosite svojega inštruktorja). Vi in vaš inštruktor bi morali biti navzoči pri pregledu, če želite iz prve roke slišati komentarje veterinarja. Redko bo veterinar naravnost priporočil ali odsvetoval konja pri pregledu. Namesto tega bo svoja opažanja prenesel vam, vi pa boste odgovorni za odločitev na podlagi teh opažanj. Vaš veterinar bo preveril konjevo zdravje in splošno zdravstveno stanje ter vam lahko priporočil nadaljnje testiranje ali rentgensko slikanje za popolnejšo oceno. Ker prodajalci pogosto uporabljajo zdravila proti bolečinam, pomirjevala in druga zdravila, ki lahko prikrijejo šepavost ali izboljšajo učinkovitost, toplo priporočamo, da vam veterinar odvzame kri v času pregleda. Vaš veterinar lahko to kri shrani na kliniki in jo preskusi na različne snovi, če se vedenje ali zdravje konja po nakupu nenadoma spremenita. Običajni veterinarski pregled bo stal 200-500 evrov (več, če se priporoča rentgen ali nadaljnji testi), vendar je to najboljši način, da se prepričate, da ne kupujete dragih ali srhljivih težav z zdravjem.


Dogovorite se v pisni obliki!
Ko se dogovorite o kupnini, s prodajalcem sklenite pogodbo o nakupu konja. V kupoprodajni pogodbi morajo biti jasno navedeni pogoji nakupa, vključno z morebitnimi izjavami in garancijami, ki jih je prodajalec dal glede konja.


Želimo vam veliko sreče pri iskanju konja, da postane član vaše družine!