DOMOV / BLOG / KAKO SE ZNEBITI STRESA PRED TEKMOVANJEM?

KAKO SE ZNEBITI STRESA PRED TEKMOVANJEM?

Zime je končno konec in zopet se je začel čas intenzivnejših treningov in tekmovanj. Z njimi pa je prišel tudi stres pred tekmovanjem. In stresa nihče ne mara – ni res?


No, ja, mogoče ga res ne maramo – kar pa ne pomeni, da ga ne potrebujemo. Najprej je treba razbiti mit, ki vztraja že čisto predolgo: »Življenje brez stresa ne obstaja!« Skozi celo svojo zgodovino je človeštvo preživelo zaradi stresa. Stres je v svoji osnovi odziv na dražljaje, ki porušijo naše ravnovesje. Torej njegova naloga je, da nas postavi v ravnovesje. Je pa res, da obstajata dve vrsti stresa – pozitivni in negativni. Pozitivnega doživljamo takrat, kadar smo soočeni z izzivom, za katerega menimo, da smo ga sposobni rešiti. Negativni stres pa doživljamo, kadar je izziv (grožnja) prevelik in menimo, da ga nismo sposobni rešiti. Nobena od teh vrst za naše zdravje ni škodljiva. Škodljiv je dolgotrajni stres – torej, ko smo dalj časa izpostavljeni enemu ali večim stresorjem in ne najdemo načina, kako se sprostiti.


Kaj ima zdaj to opraviti s tekmovanji? Na tekmi želimo imeti pozitiven stres – no, če želimo biti na tekmi čim bolj uspešni, budni, pozorni in odzivni, ga potrebujemo. Če ne bomo doživljali stresa, potem bomo leni, zaspani in bomo delali napake – saj veste – tako, kot na vroč poletni dan, ko nam ni treba delati ničesar. Česar pa ne želimo na tekmovanju, je negativni stres. Ta bo zmanjšal našo pozornost, težko bomo razmišljali in zopet delali napake.

Spodaj navajamo nekaj nasvetov, kako do kar največ pozitivnega stresa pred in na tekmovanju:
1. S treningi začnite dovolj zgodaj. Naredite načrt tekmovanj, ki se jih želite udeležiti in začnite z bolj intenzivnimi treningi vsaj en mesec prej. Pri tem ne pretiravajte. Konju in sebi omogočite dovolj počitka in možnosti za regeneracijo ter kvalitetno prehrano. Če ne, si bosta nakopala poškodbe.
2. Dan ali dva pred tekmovanjem ne trenirajte. Konj in vi morata biti spočita in zadnji dan ni čas za popravljanje napak. Lahko si privoščita sprehod in malo kakovostnega druženja, pripravo opreme, dokumentov in lepotičenje. Ta čas se seveda podaljša, če se morate na tekmovanje peljati daleč. Če je le možno, s konjem pridite na prizorišče tekmovanja že dan prej, da se konj navadi novega okolja. Tako bo na tekmovanju bolj sproščen.
3. Oprema na treningu in tekmovanju naj se ne razlikuje preveč. Pogosto imamo za tekmovanja pripravljeno posebno opremo tako zase, kot za konja. Vendar za psihološko pripravo to ni najbolje. Kar je možno in je ključen del opreme, naj bo enako tako na treningu kot tekmi. Za jahača so to jahalni čevlji in jahalne rokavice. Z novimi rokavicami ali čevlji boste imeli drugačen občutek kot na treningu in to lahko zmanjša vašo uspešnost. Za konja velja enako – če boste na tekmi imeli naušnike, naj jih konj ima tudi na treningih. Brzda naj tudi ostane enaka, če boste že zamenjali uzdo.
4. Vizualizacija. Po ogledu parkurja/zaporedja ovir se umaknite na samo, če želite, si lahko v ušesa vtaknete slušalke z najljubšo glasbo in v mislih »jahajte«/«peljite« čez parkur. Predstavljate si, da ste uspešni. Če vam misli zajadrajo k strahu pred napako ali padcem, začnite znova, dokler ne pridete uspešno čez miselni parkur. Pozornost usmerite na to, kar želite, da se zgodi, ne na tisto, česar si ne želite.
5. Sami zauzdajte in osedlajte svojega konja. To počnete vsak dan. Konja in vas bo to pomirilo. Konja še malo pobožajte, mu šepnite nekaj spodbudnih besed (ki seveda veljajo tudi za vas), trikrat globoko vdihnite in izdihnite ter predvsem UŽIVAJTE!

Čim več uspehov in lepih izkušenj s tekmovanji vam želi ekipa Horses.si!