DOMOV / BLOG / PREBERITE TO, PREDEN KUPITE SVOJEGA PRVEGA KONJA – 2. DEL

Preberite to, preden kupite svojega prvega konja – 2. del

Ali je velikost pomembna?
Ni popolnega konja, razen konja, s katerim se počutite udobno. Dokler se lahko brez težav namestite in sprostite ter vaše noge ne visijo bistveno pod konjskim trebuhom, ko ste nameščeni, velikost ni
preveč pomembna. Upoštevajte, da večina prodajalcev konj niti ne zna ali ne more natančno izmeriti višine konja. In tudi če se to zgodi, je višina konja le en kazalnik. Če se konj sliši kot nalašč, razen svoje višine, še enkrat premislite, preden ga izključite.


Katero pasmo bi morali kupiti?
Podobno kot pse tudi konje že generacije vzrejajo selektivno, da bi razvili posebne pasme s posebnimi lastnostmi. Nekatere pasme so ponavadi mirnejše in poslušnejše, na primer Quarter konji, Paint in številne vrste vlečnih konj. Druge pasme so ponavadi bolj živahne, na primer Arabci in čistokrvni konji. Vendar pa obstajajo izjemni primeri mirnih, pokornih in zelo živahnih konj v vsaki pasmi. Vaš inštruktor vam lahko pomaga priporočiti prave pasme za vas.


Ali je starost pomembna?
Pri nakupu konjev za otroke velja stara modrost, da naj bi vsota starosti konja in starosti jahača znašala 20. Morda ni 100% natančna, a tudi ni daleč! Pri odraslih pa lahko leta nadomestimo z leti izkušenj in še vedno bo veljala enaka formula. Mlajši konj običajno ni dovolj miren in izkušen za prvega lastnika konja. Konji lahko z dobro skrbjo dočakajo 30 let in več, zato starejših konj ne izključite iz iskanja - veterinar vam bo lahko svetoval o možnostih starejšega konja za dolgoročno zdravje. Če je konj pri recimo 15 letih še vedno zdrav in aktiven, obstaja velika verjetnost, da mu ostane še veliko lepih let. Nekateri prvi lastniki konj sanjajo, da bi kupili mladega konja, da bi se lahko skupaj učili, vendar je to običajno recept za katastrofo. Obstaja (še en) stari rek, da je pri ujemanju konj in jahačev "zeleno in zeleno enako črni in modri." Ko neizkušen konjar kupi mladega, neizkušenega konja, ga konj navadno nadvladain postane razvajen in nevaren.


Starost proti izkušnjam
Starost sama po sebi ni vedno zanesljiv pokazatelj usposobljenosti in izkušenj. Želite konja, ki je veliko doživel, je dobro izurjen in zelo izkušen pod sedlom. So tudi starejši konji, ki so bili na pašniku in imajo malo zgodovine jahanja. Lastniki konj se morajo prvič izogibati vsakemu konju, ki je oglaševan kot "potrebuje dodelavo" ali "neizkušen". Izberite konja, ki trenutno počne točno tisto, kar od njega želite. Če imate na primer radi jahanje po terenu, izberite konja, ki ima veliko izkušenj s tem. Če želite tudi tekmovalnega konja, izberite konja, ki že tekmuje (in zmaguje!) na ravni, na kateri želite tekmovati.


Kastrat ali kobila
Opazili ste, da "žrebec" ni med možnostmi v naslovu tega podpoglavja. Nakup prvega konja je eden tistih trenutkov, ko je natančno reči "nikoli": žrebec ni nikoli primerna izbira za začetnika lastnika konja. Čeprav je zunaj veliko mirnih kobil, ki nikoli ne kažejo znakov, da so v »sezoni«, imajo mnogi lastniki konj raje kastrate, saj so praviloma bolj zanesljivi in njihovo razpoloženje manj niha.


Naj me skrbi za barvo?
Z eno besedo, ne! Pogosto je citiran rek, da "dober konj nima slabe barve", in z nekaj majhnimi izjemami je povsem res. Morda vam je srce naravnano na določeno barvo, na primer na palomino ali črno-belo pinto, vendar bo tovrstno razmišljanje skrčilo seznam potencialnih konj in lahko služi izključevanju konja, ki bi bil sicer popoln za vas. Ko bo konj doma in se boste vanj zaljubili, boste pomislili, da je njegova barva
(kakršna koli že je) čudovita! Pred lepoto bi morali izbrati temperament in izkušnje - vsakič!


Kje lahko najdem pravega konja?
Morda vas čaka dolgo in težko iskanje prvega konja. Vsakdo si želi imeti konja, ki je dobro usposobljen, zato le redko pride na trg. Namesto tega se običajno prenašajo z otroka na otroka v družini ali med družinami, ki se poučujejo pri istem inštruktorju. Vaše možnosti, da najdete pravega konja, so v zasebni prodaji veliko večje – morda vam bo v pomoč naš oglasnik!
Vaš inštruktor mora biti vključen v vaš postopek nakupa konja. Preden se česarkoli lotite, se s svojim inštruktorjem posvetujte o tem, kakšna naj bodo vaša merila za nakup konja in vaš proračun. Vaš inštruktor zdaj morda celo ve za konja naprodaj, ki je kot nalašč za vas! Če ne, boste morda želeli začeti iskanje s samostojnim brskanjem po malih oglasih - najdete jih tukaj https://www.horses.si/.


Oglasov je toliko - kako lahko zožite seznam? Začnite z zemljepisom - odpravite konje, ki so od vašega doma oddaljeni več kot en dan vožnje, saj boste pred nakupom želeli osebno videti konja. Nato razvrstite po starosti, spolu in pasmi. Na koncu preberite besedilo oglasov in odstranite naslednje:
Breje kobile. Niso primerne za začetnike.
Konji, ki niso primerni za začetnike. Če v oglasu piše, da konj potrebuje vmesnega ali naprednega jahača, verjemite in pojdite naprej.
Hiper konji. Ključne besede vključujejo: "živahen", "temperamenten", "potrebuje izkušenega jahača".
Konji, ki niso dovolj usposobljeni za vas . Kodirane besede vključujejo »odličen potencial X« ali »na treningu za X« (kjer je X = kaj želite početi s konjem).
Konji, ki imajo težave z zdravjem.

Kaj želite videti v oglasu?
Konji z dobrim temperamentom. Kode, ki jih je treba iskati, vključujejo »neplašen«, »miren«. Pri iskalnih funkcijah, ki imajo lestvico od 1 do 10, kjer je 10 najbolj živahno, želite poiskati nekaj, kar je blizu 1 in ne več kot 5. Ne pozabite, da večina prodajalcev konj pretirava, zato če rečejo, da je 8, je verjetno bolj 10 - preveč konja za prvega kupca konja.
Konji, ki so dobro ujahani. Poiščite "primeren za otroke", na katerem "lahko jaha vsak". Prodajalci lahko pretiravajo, vendar lahko vsaj začnete s konji, ki so oglaševani kot varni.

Izberite oglase za konje, ki se vam zdijo primerni, in jih pokažite inštruktorju. Na podlagi komentarjev inštruktorja lahko pomagate zožiti iskanje in razviti natančnejša merila, nato pa sestavite seznam konj, ki jih želite poklicati in povprašati. Tako kot pri nakupu rabljenega avtomobila tudi pri nakupu konja potrebujete pri razlagi besedila oglasa določeno mero kreativnosti.


Ko ste dobili zožen seznam konjev, lahko začnete klicati o njih in postavljati vprašanja. Zaupajte svojim instinktom - če vam odgovori na vaša vprašanja niso všeč, se lastnik ne odziva ali pa na vaša vprašanja ne odgovarja v celoti in odkrito, ne izgubljajte časa tako, da grete pogledat konja. Naj vas ne ustraši dejstvo, da ste prvič kupec konja - noben prodajalec, ki se do vas obnaša nesramno ni nekdo, od katerega želite kupiti konja.

Nadaljevanje sledi...