DOMOV / BLOG / KAKO IZBRATI PRAVEGA KONJA - 1. DEL

KAKO IZBRATI PRAVEGA KONJA - 1. del

Preberite to, preden kupite svojega prvega konja – 1. del
Nakup konja je podobno nakupu rabljenega avtomobila. Oboje zahteva veliko raziskav ter nekaj izkušenj in pametnih nakupnih strategij, da boste z nakupom zadovoljni. Uporabite ta vodnik in nasvete ter se pripravite na svojega prvega konja.

Preveč lastnikov konj prvič izbere konja, ki ni primeren za njih. Sčasoma postanejo razočarani in povsem opustijo konje, za vedno izpustijo veselje do lastništva konj. V družbi Equine Legal Solutions se vse življenje ukvarjamo s konji. Narediti želimo vse, da spodbudimo nove lastnike konj in jim pomagamo, da uživajo konje tako kot mi. Torej, pripravili smo ta vodnik za nakup vašega prvega konja.
Tako kot prodajalci rabljenih avtomobilov so si tudi prodajalci konj prislužili sloves nekoliko senčnih likov, ki pogosto zmanjšajo pomanjkljivosti in poveličujejo pozitivne lastnosti konja.
Z bitji, ki so tako lepa in občutljiva kot konji, je enostavno pustiti, da nam srce zavlada. Toda zato smo napisali ta priročnik - za pomoč prvim kupcem konj pri pametnih odločitvah.


Ne tako hitro! Preden kupite konja ...
Kolikor imamo radi konje, vemo, da jih ne bi smeli imeti vsi. Niti vsak ljubitelj konj dejansko ne bi smel imeti konja. Konji zahtevajo veliko časa, pa tudi čustvene in finančne vpletenosti. Lastništvo konj zagotovo ni za tiste z mehkim srcem (ali plitvo denarnico)! Predlagamo nekaj korakov preden se odločite za nakup konja. Če nimate inštruktorja (ki vam ga toplo priporočamo!), se zanesite na nasvet zaupanja vrednega prijatelja, ki je dobro seznanjen s konji in ima konje, katerih vedenje občudujete. Pomagamo pa vam lahko tudi mi. Pišite nam na info@horses.si.


1. Vključite se v redne tečaje jahanja (vsaj enkrat na teden) pri uglednem trenerju ali inštruktorju.
2. Razmislite o popolnem ali delnem zakupu konja za vsaj šest mesecev. Najem je dogovor, pri katerem v zameno za čas jahanja na tem konju plačate fiksno pristojbino ali del njegovih stroškov. Pri tipičnem polnem najemu prevzamete vse stroške in naloge oskrbe konja, pri tipičnem delnem zakupu pa je za te predmete odgovoren predvsem lastnik. Prosite svojega inštruktorja ali trenerja, da vam priporoči situacijo »lizinga«. Mnogi trenerji in inštruktorji imajo v svojih hlevih konje v najemu.
3. Samo, če vam najem konja ne zagotavlja dovolj časa za konje, razmislite o nakupu konja. Odločitev za nakup konja je velika zaveza.

Proračun za nakup konja
Kupci konj se pogosto sprašujejo, koliko naj porabijo za konja. Odgovor je res odvisen od tega, kaj želite s tem konjem doseči. Če se želite samo zabavati, bi morali najti primernega konja za 5000 evrov ali manj. Če imate resnejše tekmovalne težnje, se posvetujte s svojim inštruktorjem glede tega, koliko bi morali privarčevati za primernega konja. Upoštevajte, da je vaš prvi konj lahko "začetni konj" - konj, ki je varen za vas in vam bo pomagal pri učenju osnovnih spretnosti konjeništva. Tudi če sčasoma želite tekmovati na državni ali svetovni ravni, vaš prvi konj ni nujno konj, ki vas bo popeljal na vrh.


Zdaj je treba vedeti, da je začetna nabavna cena konja le majhen del tekočih stroškov, ki jih lahko pričakujete. Tu je nekaj postavk, za katere bi morali mesečno načrtovati proračun v približnem vrstnem redu:


1. Nastanitev. Od popolne oskrbe, ki vključuje hranjenje in čiščenje hlevov, do samooskrbe, ki vključuje le prostor za zadrževanje konja, lastnik konja pa opravi vse delo in zagotovi vso krmo in steljo. Cene se lahko zelo razlikujejo. Če je mogoče, izberite hlev, ki je od vašega doma oddaljen največ 20 minut, tako da vam dnevna vožnja tja in nazaj ne bo predstavljala težav.
2. Trening. Tudi če ste že opravili osnovne tečaje jahanja, načrtujte nadaljevanje treningov, da boste lahko še naprej razvijali svoje sposobnosti. Stalni treningi s poklicnim inštruktorjem lahko pomagajo preprečiti težave in rešiti tiste, ki se pojavijo v varnem okolju.
3. Tekmovanja. Morda boste želeli sodelovati v vsaj nekaterih skromnih oblikah tekmovanja in / ali družabnih dogodkih s svojim konjem, ki vključujejo štartnine, prevoz za konja ter posebne obleke in opremo. Za več navodil o tej postavki stroškov se posvetujte s svojim trenerjem ali inštruktorjem.
4. Kovač. Vsakih šest do osem tednov bo vaš konj potreboval redno kovanje, stroški pa bodo odvisni od vrste obrezovanja in podkev, ki jih potrebuje konj, pa tudi od vašega lokalnega trga. Starejši konji lahko zahtevajo posebno ali popravljalno podkovanje, da ostanejo zdravi, kar običajno stane več kot običajno podkovanje.
5. Veterinar. Vaš konj bo potreboval cepljenje in razgliščenje vsaj enkrat do dvakrat na leto. Prosite svojega veterinarja, da vam priporoči program cepljenja in razglistanja. Vaš konj bo občasno potreboval tudi nujno ali posebno oskrbo, stroške te oskrbe pa morate načrtovati v svojem proračunu. Za izravnavo stroškov boste morda želeli svojega konja tudi zavarovati. Nekateri konji morda za vzdrževanje zdravja in dobrega počutja potrebujejo tudi zdravila ali druge načine zdravljenja, na primer akupunkturo ali kiropraktiko. Vaš konj bo potreboval tudi zobozdravstveno oskrbo približno enkrat na leto do leto in pol. Ne bodite presenečeni, če zdravstveno varstvo vašega konja stane več kot vaše!
6. Oprema in pripomočki. Ko kupite konja, boste imeli začetno naložbo za sedlo, uzde, pripomočke za nego in druge osnovne predmete. Prav tako boste imeli stalne stroške, kot so pršilo za muhe, pripomočki za nego, konjske odeje in zamenjava opreme, ki se obrabi ali je poškodovana. Za navodila pri izbiri kakovostne in dolgotrajne opreme in zalog prosite svojega inštruktorja ali trenerja, saj cena ni vedno zanesljiv pokazatelj kakovosti.
7. Krma in dodatki. Mnogi prvi kupci konj pametno izberejo starejše konje. Starejši konji pogosto potrebujejo dodatno krmo in dodatke, da ostanejo zdravi. Za natančnejše prehranske nasvete se posvetujte s svojim veterinarjem.
8. Nastilj. Številni hlevi nudijo nastilj kot del programa celotne oskrbe.
9. Razno. Ko gre za oskrbo konj, se vedno zdi, da nastanejo kakšni nepričakovani stroški – to spada zraven!

Prosite svojega inštruktorja, da vam pomaga ustvariti realističen proračun, za vpogled v resničnost pa prosite prijatelje, ki imajo konje.


Kakšnega konja bi morali kupiti?
Vaša prednostna naloga ena naj bo vaša osebna varnost. Če imate konja, če ga občudujete iz bolniške postelje, vam ne bo koristil! Želite kupiti konja, ki je dobro ujahan, vzgojen in prijazen, z mirnim, enakomernim temperamentom. Vaš prvi konj bi moral biti tisti, s katerim lahko rokuje in jaha skoraj vsak, tudi otrok. Če ni, lastništvo konja ne bo zabavno in bi lahko bilo tudi nevarno. Velja nenapisamo pravilo – neizkušen jahač-izkušen konj in obratno.


Lepota je takšna, kot je lep konjev značaj
Nikjer ni stari rek "lepota je očem skrita" bolj resničen kot v svetu konj! Temperament bi moral biti najpomembnejši dejavnik vaše odločitve o nakupu konja. Vaš prvi konj mora biti prijazen, nežen, miren in nikoli ne sme brcati ali gristi. Kljub vsem lekcijam, ki ste se jih naučili, boste še vedno delali napake pri ravnanju z novim konjem in pri jahanju zato želite, da bo strpen in odpuščujoč ter nežen učitelj. Tudi če boste imeli konja pri profesionalnem trenerju, bi morali z novim konjem zlahka opravljati naslednje naloge: ujemite ga na pašniku ali v boksu, zaustavite, pripeljite do prostora za čiščenje, ga privežite, očistite, dvignite in očistite mu kopita ter ga zasedlajte. Preverite, kako sprejema uzdo in brzdo ter kako se obnaša pri zategovanju podsedelnega pasu in zajahovanju.
Naj vas vodijo instinkti. Ko greste pogledat konja, lahko tudi kot novinec poveste veliko, še preden kdo sploh zajaha konja! Ali konj hodi mirno in počasi s prodajalcem in potrpežljivo čaka, da ga priveže, ali se napoti pred prodajalcem ali ga poskuša uporabiti kot praskalnik? Ali konj stoji pri miru, da bi se uredil in osedlal, ali pa se nemirno prestopa in vrti? Ali konj mirno čaka, da prodajalec zategne pas in ali mirno stoji, ko prodajalec položi nogo v streme? Ali položi ušesa in zamahne z repom ali pa potrpežljivo čaka, da se prodajalec dvigne?
Tu je zelo preprost test temperamenta, za katerega smo ugotovili, da je zelo zanesljiv kazalnik. Ko greste pogledat konja, imejte s seboj jakno (kakršno koli jakno). Medtem ko prodajalec jaha konja, položite jakno na ograjo območja, kjer jahate konja. Če gre za odprto površino, jakno položite na tla. Upoštevajte konjevo reakcijo na jakno - ali ležerno opazi jakno in gre naravnost mimo, ali se ustraši ali ustavi ali skoči vstran? Želite, da konj opazi jakno in ga celo mimogrede zanima, vendar se je ne boji. Moral bi iti mimo jakne, ne da bi prhal ali izbuljil oči. Življenje je le prekratko, da bi ga morali vsakodnevno prepričevati, da demoni v resnici ne prežijo za vsakim vedrom.

Nadaljevanje sledi ...