DOMOV / BLOG / NEGA KONJA IN DOLGE DLAKE

Nega konja in dolge dlake

Vsakdanja nega zajema čiščenje prahu, umazanije z dlake in kože, poleg tega še kožne izločke (prhljaj, znoj). Konja lahko očistimo tudi z masažo, s katero prekrvavimo kožo in podkožno vezivno tkivo ter sprostimo dihanje skozi kožo. S čiščenjem naredimo veliko tudi za zdravje, dobro počutje, učinkovitost in vzdržljivost konja.


V naravi za to poskrbijo sovrstniki z grizenjem, sami konji pa z valjanjem ali drgnjenjem. Vendar lahko takšno dnevno čiščenje tudi škoduje, saj neka določena plast maščobe in prahu le ščitita konja pred vremenskimi vplivi.
V hlevu prevzame vse te naloge človek.


Opremo za čiščenje sestavljajo: krtača za konje, strgalo, sirkova krtača, volnena ali lanena krpa, gobe, glavnik za česanje grive, strgalo in klin za kopita. Električne naprave za čiščenje konjev uporabljamo predvsem v velikih hlevih. Z njimi prihranimo čas in energijo. Čiščenje opravimo na prostem ali na prehodu v hlev. Če privežemo konja z obeh strani, preprečimo razna igračkanja in razvade. Konja privežemo na obroč ali komad tako, da ga lahko z lahkoto odvežemo. Zato so primerni posebni kavlji ali vozli, ki jih z lahkoto razvozlamo z določenim gibom, obenem pa prenesejo veliko obremenitev. Hrapavo kožo in umazanijo odstranimo s strgalom, vendar z veliko mero previdnosti. Pri tem se s strgalom ognemo delom telesa, kjer je koža direktno na kosteh ali vezeh (glava, okončine, členki na kopitih).

Po obdelavi s strgalom očistimo kožo s krtačo v smeri rasti dlak. Vsakič potegnemo s krtačo preko strgala. S strgala, ki je polno prahu, potolčemo občasno še ob tla. S kože odstranimo še zadnje ostanke prahu z zaključnim brisanjem s krpo.

Očesne kotičke, nozdrvi, odprtino gobca, spodnjo stran repnega korena, spolne organe, vime in zadnjik očistimo z gobo, kadar je to potrebno. Za čiščenje glave in zadnjika uporabljamo dve različni gobi. Po uporabi ju speremo v vroči vodi. Po utrujajočem delu, lahko operemo konja, če to dovoljujejo vremenske razmere. Z navlaženo gobo očistimo tiste predele, ki so izpostavljeni delovanju oprave, ker tako izboljšamo konjevo počutje in olajšamo čiščenje.


Nega dolge dlake


Rep čistimo ročno. Če bi uporabili glavnik ali krtačo, bi izpulili preveč dlak. Če je potrebno, lahko operemo rep tudi s toplo vodo ali s posebnim šamponom. Grivo počešemo s posebnim glavnikom za česanje grive ali jo skrtačimo z vlažno krtačo. Če pokrivamo konja tudi v hlevu, ga pomehkužimo in tako zmanjšamo njegovo odpornost proti prehladu. Pri konjih z gosto dolgo zimsko dlako in pri tistih, ki se močno znojijo, so boljša rešitev striženje in odeja. V vlažnem – hladnem vremenu, se koža suši zelo počasi, kar seveda povečuje možnost prehlada. Če je konj postrižen, se bo mokra dlaka hitreje posušila, odeja pa ga bo ščitila pred mrazom. Vendar je ta rešitev primerna samo za konje, ki tudi pozimi veliko trenirajo in se pogosto preznojijo ter je zato potrebno tuširanje konja. Za konje, ki se ne preznojijo po celem telesu, ampak samo na mestih, kjer se jih je dotikala oprema, je dovolj, da mokra mesta podrgnemo s slamo in jih tako osušimo, konju pa pustimo zimsko dlako, saj se bo ta bolje prilagajala spremembam v temperaturi ozračja. Tako bo naš konj ostal zdrav in zadovoljen tudi pozimi.