DOMOV / BLOG / OMEGA-3 ZA MOJEGA KONJA

OMEGA-3 ZA MOJEGA KONJA

Tetraktis Animal friendly

Morda niso čarobno zdravilo, vendar bi lahko z omega-3 maščobnimi kislinami lastniki lahko poskusili izboljšati zdravje in delovanje svojih konj.

Omega-3 maščobne kisline so dolgoverižne polinenasičene maščobne kisline (PUFA), ki pomagajo zagotoviti strukturo celičnih membran v tkivih po telesu. Ko so omega-3 in -6 maščobne kisline vgrajene v celične membrane, lahko povzročijo velik metabolični učinek v tkivih, kar pomaga pri uravnavanju signalizacije celic. Omega-3 se lahko cepijo tudi iz celične membrane, da nastanejo eikosanoidi, vrsta glasnika imunskega sistema, ki se uporablja za zaviranje vnetja.

Konkretno ima dodajanje omega-3 maščob številne prednosti kot so izboljšanje parametrov vadbe, znižanje srčnega utripa, povečanje proizvodnje sperme pri plemenskih žrebcih, izboljšanje imunskega odziva in potencialno izboljšanje občutljivosti na inzulin ali odzivnost telesa na hormon inzulin, ki signalizira odstranitev glukoze iz krvi po obroku.

Kopitarji ne morejo proizvajati PUFA-jev in morajo izpolnjevati svoje dnevne potrebe s prehranskimi viri, znanimi kot esencialne maščobne kisline. Ko rečemo, da je krma ali sestavina bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, po navadi mislimo na "matično" maščobno kislino alfa linolensko kislino (ALA) ali njene derivate dokozaheksaenojsko kislino (DHA) in eikozapentaenojsko kislino (EPA), večina biološko aktivnih omega-3. Po zaužitju in absorpciji ALA ga encimi pretvorijo v DHA in EPA. Konji pa imajo lahko omejeno sposobnost pretvorbe ALA v DHA ali EPA.

Najboljši vir omega-3 maščobnih kislin.

Rastlinski viri

Ker so konji rastlinojedi, izvira danes večina dodatkov omega-3 maščobnih kislin za kopitarje na trgu iz rastlin. Vendar maščobe iz rastlinskih virov služijo le kot vir ALA, zato jih mora telo, ko jih konj zaužije, pretvoriti v EPA in DHA.

Krma (paša in seno) - osnova konjske prehrane, je glavni vir hranil, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami. Omega-3 maščobne kisline predstavljajo približno 55% maščobe v travi in 18-35% maščobe v senu. Vendar pa krma vsebuje samo približno 3% skupne maščobe. Glede na količino krme, zaužite na dan, pa bo to vedno najpomembnejši vir omega-3 v prehrani.
Olje iz pšeničnih kalčkov – po hranilni sestavi močno prekaša druga rastlinska olja. Bogato je z maščobnimi kislinami in ima idealno razmerje med omega-3, omega-6 in omega-9 maščobnimi kislinami. Dodatno k njegovi izredni hranljivosti pripomorejo vitamini skupine B in vitamin D. Vse to vpliva na znižanje holesterola v krvi in zvišanje odpornosti organizma. Vsebuje veliko naravnega vitamina E. Vitamin E je učinkovit antioksidant, kar pomeni da nevtralizira škodljive proste radikale in s tem upočasnjuje proces staranja. Izboljša prehodnost krvnih žil, kar omogoča boljši prenos kisika po krvi. Dovolj kisika v organizmu pa omogoča večjo vzdržljivost mišičnih, jetrnih, ledvičnih in srčnih celic.
Repično olje, ki ga pridobivajo iz repičnega semena, ima najvišjo vsebnost omega-3 maščobnih kislin v rastlinskih oljih, čeprav je še vedno bistveno nižje od ravni omega-6 (njegova skupna vsebnost maščobe je približno 11% omega-3 maščobnih kislin v primerjavi z 21% omega-6 maščobnih kislin).

Sojino olje se pridobiva iz cele soje, vsebuje skupno vsebnost maščobe 8% omega-3 maščobnih kislin v primerjavi s 54% omega-6 maščobnih kislin.

Chia semena imajo eno najvišjih ravni maščobnih kislin omega-3, ki vsebuje 63% omega-3 kot odstotek celotne maščobe. Ni pa objavljenih raziskav, ki bi jih uporabljali pri dieti za konje, kar otežuje določitev njihove sprejemljivosti in prebavljivosti kot vira omega-3.

Laneno seme pridelujejo iz lanenih semen. Laneno seme je v povprečju sestavljeno iz 40% maščob, pri čemer približno 58% celotne maščobe izvira iz omega-3. Konji lahko zaužijejo laneno olje ali celo laneno seme, a za pridobitev hranilnih snovi bi ga morali zaužiti zmleto (zaradi trde zunanje prevleke semena).

Morski viri

Najbolj koncentrirani in biološko učinkoviti viri maščobnih kislin omega-3 prihajajo iz morja. Alge in plankton lahko proizvajajo DHA in EPA, ki jih morske živali nato kopičijo z uživanjem teh organizmov.

Ribje olje izvira predvsem iz hladnovodnih mastnih rib, kot so sled, trska ali losos, ki služijo kot bogat, čist vir maščob omega-3. Raziskava, izvedena na univerzi v Kentuckyju, je pokazala, da je dodajanje ribjega olja prehrano konjev med vadbenim testom pokazalo nižji srčni utrip, glicerol v plazmi, proste maščobne kisline in holesterol kot dodajanje koruznega olja, vira omega-6 maščobnih kislin.

Alge glede na proizvajalca ali vir lahko omega-3 maščobne kisline iz alg pridobivajo iz celične oblike (same posušene mikroalge) ali olj, ki se pridobivajo iz biomase mikroalg. Vrste in pogoji gojenja vplivajo na sestavo maščobnih kislin.

Leta 2018 je Tanja Hess, doktorica dr. DVM, izredna profesorica konjskih znanosti na CSU, objavila podatke iz študije, ki so jo opravili v njenem laboratoriju, ki kaže, da je dodajanje 10 gramov DHA pomagalo zmernim vnetjem po vadbi, merjeno z interferonsko gamo in interlevkinom-10 (dve beljakovini, ki jih proizvaja imunski sistem) pri zmerno aktivnih polo konjih.

Kateri vir omega-3 izbrati za mojega konja?

Razmislite o obliki dodatka. Večina dodatkov omega-3 maščobnih kislin prihaja v obliki obroka, peletov ali olja. Repično, sojino in olje iz pšeničnih kalčkov obstajata le v tekoči obliki. Laneno seme lahko dodajate kot olje ali mleto. Izkušnje lastniki kažejo, da so sestavine na rastlinski osnovi prijetne večini konj.

Morske PUFA-je lahko najdemo kot olja, prah ali kroglice, vendar je okus zaradi njihove "ribje" arome lahko težava. Večina dodatkov za ribe in alge vključuje sestavine za prikrivanje vonja in okusa, kot je poprova meta, ki preprečujejo težave z vonjem in okusom pri konjih.

https://www.tetraktis.si/product/omega-olje-za-konje

 

 Vir: https://thehorse.com