DOMOV / BLOG / ŠIPEK V PREHRANI KONJ

Šipek v prehrani konj

Sezona šipka je tu! Zakaj bi morali hraniti svojega konja s šipkom?



Ne glede na to, ali je svež ali posušen, šipek ohranja svojo vsebnost vitamina C, kar je idealen vir vitaminov za konje. Poleg tega je šipek bogat z bistvenimi vitamini, vsebujejo vitamine A in E ter številne vitamine iz skupine B. Prisotna sta tudi vitamina K in P. Vsebuje tudi beta-karoten, flavonoide, kalcij, železo, baker, magnezij, natrij, fosfor in cink.

Šipek naj bi konjem pomagal tudi pri osteoartritisu, saj naj bi naravno lajšal bolečine in zmanjšal vnetje sklepov. To je posledica visoke vsebnosti galaktolipidov, spojine maščobnih kislin in sladkorja, ki zagotavlja večjo gibljivost in pogosto olajša bolečine zaradi težav s sklepi.
Ker šipek vsebuje dlakavo seme, je učinkovit tudi proti črevesnim zajedavcem. Semena preprečujejo razvoj črvov, črevesna sluznica pa se lahko regenerira.

Semena šipka so pravo čudežno orožje za sečila in ledvice konjev. Pomagajo pri čiščenju in izboljšanju zdravja teh pomembnih organov. Zato, ko nabirate plodove, jih lepo pustite cela, saj so njihova semena prava zakladnica zdravja za naše konje. 

DOZIRANJE
Šipek JE nizkokaloričen in zato primeren kot priboljšek za prekomerno težke konje. Enostavno jih lahko hranite neposredno iz roke. Na dan hranimo približno pest (30-40 g) šipka (za velikega konja, težkega približno 600 kg). Lahko jih hranite sveže ali posušene!


KAKO SE LOTIMO SUŠENJA ŠIPKA SAMI - nasveti in triki
Kdaj nabiramo šipek: Šipek običajno nabiramo pozno jeseni, ko so plodovi popolnoma zreli. Pravi čas je, ko postanejo temno rdeči. Zrel šipek bo bolj okusen in hranljiv.

Priprava:
Najprej ga temeljito operemo pod tekočo vodo. To je pomembno, da se odstrani morebitna umazanija, prah in morebitni ostanki insektov. Šipek nato posušimo s kuhinjsko brisačo ali papirnatimi brisačami.

Kako sušimo:
Obstajajo različni načini sušenja šipka. Eno od preprostih možnosti je, da jih nataknemo na vrvico, tako da visijo v prostoru, kjer je dovolj zračenja. Pustimo jih sušiti na toplem in suhem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe. Čas sušenja se lahko razlikuje, vendar običajno traja od nekaj dni do približno dveh tednov, odvisno od temperature in vlažnosti.

Preverjanje na plesen:
Med postopkom sušenja je pomembno občasno preveriti šipek. Če opazite znake plesni, kot so temne, razbarvane ali spremenjene površine, takšne šipek odstranite. Plesen se lahko razvije, če plodovi niso popolnoma suhi ali če so izpostavljeni previsoki vlažnosti.
Sušenje šipka je pomembno, da se podaljša njihova trajnost in jih ohrani za kasnejšo uporabo. Pravilno sušenje zagotavlja, da ostanejo okusni in hranljivi ter se ohranijo za zimske mesece.